Lab at the Genome Science Building, UNC Chapel Hill
View of the courtyard at the Genome Science Building on the University of North Carolina at Chapel Hill campus at dusk
Support rooms include cold rooms, dark rooms, tissue culture, growth chamber, freezer farm, crystallography, low ozone, x-ray, robotics, isotope, warm room, and plant growth
Nine wet laboratories, four bioinformatics laboratories, and a ten-compartment greenhouse
Genome Science Building on the campus of North Carolina University at Chapel Hill
This building was part of the Bell Tower development project at UNC chapel hill
View Full Slideshow
1 of 6

Genome Science Building

The Genome Sciences Building (GSB) is a cast-in-place architectural concrete building with multiple glass systems with two levels below grade, five levels above grade, and a greenhouse on the roof.  The GSB contains research laboratories, research support space, classrooms including an 80-seat classroom, four 30-seat seminar rooms, a 250-seat and a 450-seat lecture hall, 54 offices, and three conference rooms.  GSB incorporates three distinct laboratory types: wet labs, dry labs and rooftop greenhouses. By the numbers: nine wet laboratories, four bioinformatics laboratories, and a ten-compartment greenhouse.  Support rooms include cold rooms, dark rooms, tissue culture, growth chamber, freezer farm, crystallography, low ozone, x-ray, robotics, isotope, warm room, and plant growth. Level five is the roof level and contains a greenhouse space and an extensive green roof system that utilizes a low-profile perimeter air diffuser cabinet along the exterior wall of the greenhouse along with clear acrylic ductwork to maximize natural light exposure.  With a fully functioning headhouse and lobby entrance gallery, the rooftop greenhouse of the GSB is a unique design feature of the building—one with a minimal presence—stylized and in-line with the façade of the building enclosure.

In addition to the new Genomic Science Building,  this $177 million CM at-Risk project consisted of a new central park, related site utilities work, surface parking, a new cast-in-place parking deck and modifications/additions to the existing chiller plant on a tight 20-acre site at UNC-CH. The project earned LEED Gold certification.